عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اثر مواد مخدر و مشروبات الکلی بر مغز، خود را با مشکلات رفتاری و اختلالات روانی نشان میدهد.
گروه سلامت سایت هنر و فرهنگ: مشکلات و بیماریهایی که از طریق مصرف الکل به بدن وارد میشود را بسیار دشوار و سخت میتوان درمان کرد؛ چراکه الکل در طول زمان آسیبهایی را به صورت نهان بر اعضای درونی بدن وارد میکند و زمانی بیماریها آشکار میشوند که تخریب به صورت کلی آن عضو را از کار انداخته است. مصرف بلند مدت الکل میتواند بر نیمکرههای مغز آسیب جدی وارد کند؛ به صورتی که حافظه را تقریبا نابود میکند. یادآوری و به خاطر آوردن مسائل حتی در حد یک خواب کوتاه برای فرد الکلی تقریبا غیر ممکن میشود. اعتیاد و یا وابستگی به الکل برای افراد مختلف، متفاوت است اما به طور کلی در صورتی که الکل مصرف شود تواناییهای جسمی و البته روحی کاهش یافته و روابط اجتماعی دچار اختلالاتی میشود. کبد در مرور زمان با مصرف الکل آسیب پیدا کرده و بعید نیست که مصرف طولانی مدت منجر به برداشت این عضو شود. ناباروری از مسائلی است که افراد الکلی را حتما درگیر خود خواهد کرد. مادامی که الکل مصرف میشود جذب ویتامینها و مواد معدنی که از تغذیه وارد بدن میشود تقریبا به صفر میرسد و بدن هیچ گونه ویتامینی را جذب نخواهد کرد.
مصرف الکل میتواند مشکلاتی مربوط به اعصاب ایجاد کند که آسیبهایی به سیستم عصب مرکزی وارد خواهد شد؛ مشکلاتی همچون بی حسی و یا گزگز کردن دست و پا که از اعصاب این اعضا ناشی میشود. ابتلا به سرطان به خصوص سرطان پستان در مصرف کنندگان الکل بالا میرود. جمال شمس، متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه گاهی شنیده میشود که مصرف الکل یا مواد مخدر، به صورت تفننی، آسیبی به بدن نمیرساند، توضیح داد: خیلی از افراد با استناد به همین کلیشه، اقدام به مصرف مواد میکنند، اما اثر مواد مخدر و مشروبات الکلی بر مغز و سیستم عصبی، امری ثابت شده است و تحقیقات زیادی در این زمینه صورت گرفته که حتی یک بار مصرف تاثیر منفی مادام العمر بر مغز خواهند شد. مصرف مشروبات الکلی برای یک بار هم آثار مخرب زیادی روی دستگاه عصبی و مغز میگذارد به گفته عضو هیأت علمی دانشگاه حتی مصرف مشروبات الکلی برای یک بار هم آثار مخرب زیادی روی دستگاه عصبی و مغز میگذارد؛ چون مصرف مواد مخدر و الکل، باعث تولید دوپامین بیشتر در مغز میشود، به همین دلیل فرد احساس شادی و سرخوشی زیادی میکند؛ البته این احساس موقتی بوده و خیلی زود از بین میرود. وی با بیان اینکه یک دسته ازمواد سایکواکتیو و یا موادی که بر سیستم روان اثرات مخرب دارند و ایجاد وابستگی میکنند، الکلها هستند خاطرنشان کرد: زمانی که فردی این مواد را مصرف میکند فعالیت مغز کاهش مییابد. روانپزشک دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره استفاده از اسانسهای الکلی در مشروبات دستساز هشدار داد و گفت: تولیدکنندگان الکل دستساز و غیرمجاز آنچنان حرفهای تقلب میکنند که کمتر کسی متوجه جعلی بودن بستهها، شیشهها و قوطیها میشود، استفاده از این مواد بسیار پرخطر و عوارض آن از الکل معمولی به مراتب بیشتر است. عضو هیأت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه الکلها در انواع مختلف تولید و عرضه میشوند افزود: الکل خوراکی در واقع همان الکل اتیلیک است که به شکلهای مختلف مورد سوء مصرف قرار میگیرد. وی افزود: اتیل الکل یا همان اتانول (الکل غلات) است، این الکل از تخمیر انواع قندها، مخمرها و نشاستهها تولید میشود، اتیل الکل در صنعت پزشکی و طب بسیار کاربرد دارد و در ساخت انواع داروها کاربرد دارد، این الکل در نوشیدنیهای الکلی همچون شراب، ویسکی ، آبجو و … نیز وجود دارد. متخصص روانپزشکی دانشگاه گفت: با توجه به اینکه الکلها و مشروبات الکلی چگونه و با چه روشی تولید میشوند اسمها و اثرات مختلف دارند.
به گفته این استاد دانشگاه در واقع اتانول اثرات مضر زیادی بر بدن دارد و به مرور زمان به گلو و اندامهایی مانند کبد، کلیه و مغز آسیب میرساند، اتانول با اختلال در هماهنگی بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد و سوء مصرف الکل با نوشیدن زیاد میتواند منجر به مشکلات متعدد و اعتیاد به آن شود. شمس افزود: خوابآلودگی، کندی واکنش و مختل شدن تمرکز از جمله عوارض مصرف الکل است. وی با بیان اینکه احساس سرخوشی که بر اثر استفاده از الکل ایجاد میشود موجب تمایل بیشترمصرف کنندگان به این ماده میشود، خاطرنشان کرد: به تدریج مصرف الکل در بسیاری از افراد به جایی میرسد که مصرف آن غیرقابل کنترل شده و فرد به این ماده وابستگی پیدا میکند. متخصص روانپزشکی دانشگاه نسبت به عوارض مصرف الکل هشدار داد و افزود: مصرف الکل برمغز، کبد، معده، قلب و تمام قسمتهای بدن اثر مخرب دارد. خوابآلودگی، کندی واکنش و مختل شدن تمرکز از جمله عوارض مصرف الکل است